Podzemní slovanská pec v hotelu Císař Ferdinand

Podzemní slovanská pec v hotelu Císař Ferdinand

Slovanská pec

Patentovaný unikát v České republice

V roce 2009 byla na terase hotelu Císař Ferdinand vybudovaná podzemní Slovanská pec.

V roce 2009 byla na terase hotelu Císař Ferdinand vybudovaná podzemní Slovanská pec. Jedná se o unikát v České republice, který je patentován. Původní slovanské pece byly hluboké jámy vyložené dokola kamennými valouny. Uprostřed na dně jam se zakládal oheň, který kameny rozehřál, a po cca 3 hodinách se do jam pokládalo maso. Vše se přikrylo větvemi a utěsnilo hlínou a po 7 hodinách bylo maso tepelně opracované – vhodné k dlouhodobější konzumaci.
Současná pec je postavena ze šamotových cihel – další praktiky zůstaly stejné. V peci se topí přírodním dřevem. Nepoužívají se brikety, plyn ani elektrická energie. Na nerezový plech se pokládají syrové kusy masa – pouze nasolené a okořeněné. Nejsou předpečené nebo před uzené. Při vlastním pečení se pec dále neotvírá, maso se neotáčí ani dále nepotírá nálevem. Po určité době – podle velikosti jednotlivých kusů se pec otvírá. Kuchaři maso naporcují a dávají na bufetový stůl, kde je s dalšími pochutinami možnost do libosti konzumovat. Pravidelné garantované večery jsou vždy v úterý a čtvrtek od 17:00 – konzumace selského bufetu je neomezená. Tuto pochutinu je možné připravit na objednávku dle potřeb a představ zákazníků. V peci pečeme na objednávku také kachny nebo jehňata.